В Бургас заменят асфалта с павета в историческия център

Павирането върви с реставрацията на знаковите сгради в центъра на града, някои от които са паметници на културата

В Бургас започва акция по прeмахване на асфалта по улиците в историческия градски център. Вместо него, за да се доближат до автентичния си вид от началото на миналия век, те ще бъдат павирани.

Преди десетина години общината павира няколко емблематични улици в центъра, но сега е решила да разшири обхавата им с полагане на каменна настилка. Улиците за павиране бяха избрани от кмета Димитър Николов. Той и зам.-кмета по строителството - инж. Чанка Коралска направиха инспекция на първата от тях, която бе определена за премахване на асфалта. Това е улица "Д-р Нидер", която води към най-романтичната част на Бургас - Морската градина. ВиК тръбите са подменени изцяло, като след това е имало и оглед на други оператори на подземни мрежи.

Общината е възложила и работа по изграждане на тротоари и отводнителна система, ще има и ново осветление,както и антипаркинг колчета.

Изцяло павирана ще бъде и съседната "Райна Княгина", която е с излаз към емблематичния пешеходен булевард "Богориди". Там също се подменят тръбите, като от ВиК обещават до средата на месец май да приключат, за да може общината да реди павета и да монтира ново осветление.

Асфалтът ще бъде заменен с класическа паважна настилка и на улиците "Лавеле' и "Шагунов", след подмяна на старите ВиК тръби.

Павирането върви с реставрацията на знаковите стари сгради в центъра на Бургас, някои от които са и паметници на културата. Така те стават по-безопасни за минувачите и връщат предишния си блясък.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД